Pizza niejedno ma imię!

Pizza jako jedno z najpopularniejszych dań świata posiada wiele odmian, które powinny zadowolić każdego smakosza. Jakie są jednak najpopularniejsze z nich? Pizza alla napolitana to pizza z pomidorami, mozzarellą, filetami z sardeli, oregano i oliwą. Pizza pugliese cechuje się drobno posiekaną cebulą, oregano, tartym serem pecorino i oliwą.

Tradycyjne wyroby?

Pizza calabrese to z kolei pizza z pomidorami, tuńczykiem, sardelami, oliwkami, kaparami i z wieprzowym smalcem, którego używa się w zastępstwie dla oliwy z oliwek. Pizza alla vongole to danie z pomidorami, oregano, omułkami, natką pietruszki i czosnkiem. Pizza spinaci, jak sama nazwa wskazuje, podawana jest ze świeżym szpinakiem i dużą ilością czosnku. Pizza al prosciutto, prosta pizza z pomidorami, mozzarellą i gotowaną szynką. Pizza con funghi, z pomidorami, mozzarellą, pokrojonymi w plasterki pieczarkami, czosnkiem i natką pietruszki. Pizza siciliana, z pomidorami, mozzarellą, duszonymi w oliwie paskami żółtej, czerwonej i zielonej papryki, plasterkami salami i pieczarek.

Najpopularniejsza pizza

składniki do pizzyPizza alla romana w swoim nieskomplikowanym składzie ma pomidory, mozzarellę, oregano i sardele. Pizza Margherita, królowa i protoplasta wszystkich innych pizz jest najmniej skomplikowana, a podaje się ją z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Pizza quattro stagioni z pomidorami i mozzarellą jest jedną z najciekawszych pizz, bowiem każda jej ćwiartka jest inna, a znaleźć na nich możemy kolejno pieczarki, gotowana szynka, cienko pokrojone serca karczochów i oliwki. Calzone, ciekawa odmiana pizzy, która przypomina bardziej pierożka, niż klasyczny placek drożdżowy z dodatkami. Połowę placka wypełnia się serem mozzarella, szynką i często dodaje się oregano, po czym przykrywa drugą połową i skleja brzegi. Pizza Quattro Formaggi jest popularnie nazywana pizzą „cztery sery”, jest również jedną z najbardziej włoskich pizz, bowiem w jej skład wchodzą cztery włoskie sery, mozzarella, gorgonzola, ricotta i parmezan, kojarzony bardziej ze spaghetti.

Włoskie dodatki

Jej podstawą jest oczywiście mozzarella, jednak w większości przypadków na równi z nią jest ser gorgonzola, który swoim lekko pikantnym aromatem dodaje pizzy ostrości i dodatkowego wyrazu. Każda szanująca się pizzeria będzie miała w swoich menu każdą z opisanych pizz, bowiem stanowią one trzon włoskiego konceptu wytwarzania pizzy. Ważne jest, aby składniki zawsze były świeże i ze znanych nam źródeł, wtedy unikniemy sytuacji, w której pizza nie będzie smakowała jak ta, którą znaleźlibyśmy w każdej restauracji we Włoszech.